Draagconsult
Leren dragen in een draagdoek of draagzak
Het dragen van een kind met behulp van een draagdoek of ergonomisch draagsysteem
Je ziet het steeds meer in het straatbeeld; baby’s en peuters die gedragen worden in een draagdoek of draagzak. Bij ons in de kinderfysiotherapie praktijk krijgen we steeds meer vragen over hoe te knopen en welke draagdoek of draagzak het beste is. Omdat dit per persoon en situatie heel verschillend kan zijn, hebben wij ons laten scholen tot gecertificeerd draagdoekconsulent. Hierdoor kunnen wij onderbouwd advies geven en u het verantwoord dragen met draagdoeken en ergonomische draagsystemen aanleren.
Waarom dragen?
- Het stimuleert de ontwikkeling van het kind
- Je kunt makkelijk inspelen op de behoefte van het kind (denk aan slapen, hongersignalen, veiligheid, geborgenheid)
- Het bevordert de hechting tussen het kind en de drager
Dragen in specifieke zorgsituaties:
Kwetsbare kinderen (prematuur geboren kinderen of kinderen met een beperking)
Dragen stimuleert hechting. Juist bij deze groep kan dit anders verlopen dan bij gezonde á terme geboren kinderen.
Zuigelingen met een voorkeurshouding of asymmetrie
Het dragen van zuigelingen met asymmetrie van de wervelkolom of schedel kan een positief effect hebben. Het draagt bij aan de bestaande hanterings- en positioneringsadviezen. Het kan zorgen voor een positie van het hoofd naar de niet voorkeurszijde voor een langere periode.
Huilen en onrust
Uit onderzoek blijkt dat dragen in draagdoeken mogelijk kan bijdragen aan het verminderen van huilen bij gezonde pasgeborenen. De verwachting is dat het rechtop dragen in de draagdoek de frequentie, duur en ernst van de refluxepisoden verminderen ten opzichte van andere posities.
Prikkelgevoelige kinderen
Voor prikkelgevoelige kinderen kan het dragen helpen bij het verwerken of afweren van de stimuli om hen heen. De diepe druk die de draagdoek geeft, kan voor kinderen rustgevend werken.
Hypotonie en Downsyndroom
Kinderen met een lage spierspanning kunnen profiteren van dragen door de verschillende stimuli tijdens het gedragen worden. Alle zintuigen worden op een vanzelfsprekende manier gestimuleerd. Omdat het kind veilig en stevig in de draagdoek zit, hoeft hij zijn lichaam zelf niet te stabiliseren en kan hij zich richten op andere prikkels. De constante kleine balancerende bewegingen in de draagdoek, veroorzaakt door de bewegingen van de ouder, creëren een trainingseffect dat ontbreekt bij liggen in een wandelwagen.
Heupdysplasie
Wanneer er risicofactoren voor heupdysplasie aanwezig zijn, heeft dragen in de spreid-hurkhouding een mogelijk profylactische werking. De positie van de benen in een spreidbroek is dezelfde als die in de spreid-hurkhouding. Als een kind een spreidmiddel moet gebruiken vanwege een diagnose heupdysplasie, kan er nog steeds gedragen worden met het spreidmiddel.
U kunt bij ons terecht voor:
- Informatie over het dragen van een kind met behulp van een draagdoek en/ of ergonomisch draagsysteem.
- Het uitproberen van de verschillende opties van ergonomisch dragen. Denk hierbij aan geweven draagdoeken, rekbare draagdoeken en draagsystemen van Marsupi, Ergobaby, Manduca, Bondolino, etc.
- Het aanleren van buikdragen. Het aanleren van het veilig knopen van een draagdoek (geweven of rekbaar) is een vaardigheid die in eerste instantie met een verzwaarde draagpop gebeurd.
- Het lenen van een draagdoek of draagsysteem. Omdat wij verschillende soorten doeken en draagsystemen ter beschikking hebben, is het mogelijk, voor een korte periode, een item te lenen om uit te proberen.